Wat is een kapitaal uitvaartverzekering?

Bij het afsluiten van een uitvaartverzekering kun je kiezen voor een kapitaal uitvaartverzekering (ook wel een geldverzekering genoemd). Bij deze vorm keert de verzekeraar na je overlijden een bepaald geldbedrag uit aan je nabestaanden waarmee jouw uitvaart bekostigd kan worden. Het uitgekeerde geldbedrag hoeft echter niet verplicht aan de uitvaart besteed te worden. Nabestaanden zijn vrij in hun keuze of zij met het geldbedrag de uitvaart regelen of dat ze het ergens anders aan besteden.

Bij een kapitaal uitvaartverzekering is er daarom sprake van grote keuzevrijheid. Zowel voor de verzekerde persoon die zelf de hoogte van het verzekerde bedrag en de inrichting van zijn of haar uitvaart kan bepalen, als voor de nabestaanden die vrij zijn in de besteding van het uitgekeerde geldbedrag en de invulling van de uitvaart van de overleden persoon.

Kenmerken kapitaal uitvaartverzekering

Een kapitaal uitvaartverzekering kenmerkt zich door het volgende:

  • Op het moment dat de verzekerde persoon komt te overlijden wordt er aan de nabestaanden een geldbedrag uitgekeerd.
  • De hoogte van het bij je overlijden door de uitvaartverzekeraar uitgekeerde geldbedrag kan vooraf vastgesteld worden. Zo kun je er zelf voor kiezen of je een sobere of uitgebreide uitvaart krijgt.
  • De nabestaanden hebben volledige vrijheid bij de besteding van het door de uitvaartverzekering uitgekeerde geldbedrag. Het geld hoeft niet verplicht aan de uitvaart besteed te worden.
  • Er is volledige vrijheid bij het kiezen van een uitvaartverzorger.
  • Jij en/of je nabestaanden moeten zelf de uitvaart regelen en hebben hier volledige vrijheid bij.
  • Het kan zijn dat het verzekerde bedrag op het moment dat je komt te overlijden niet genoeg (meer) blijkt te zijn om al jouw wensen en die van je nabestaanden op het gebied van jouw uitvaart te kunnen invullen. Je nabestaanden zullen dan zelf aan de uitvaart moeten bijbetalen. Zeker bij lang voorafgaand aan het overlijden afgesloten niet-geïndexeerde uitvaartverzekeringen kan deze situatie zich voordoen. Dit doordat de prijzen in de uitvaartverzorging, net als die van andere producten, jaarlijks stijgen.