Wat is een koopsom uitvaartverzekering?

Wanneer je een uitvaartverzekering afsluit kun je er voor kiezen om voor een koopsom uitvaartverzekering te gaan. Het is een gewone uitvaartverzekering, alleen betaal je hierbij de premie in één keer. Je betaalt dan dus geen maandelijkse premies, maar eenmalig een groter bedrag waarmee je de totale premie in één keer voldoet. Deze verzekering wordt vooral gekozen door mensen die wat meer geld (in één keer) te besteden hebben en die gebruik willen maken van kortingen en fiscale voordelen.

Voordelen koopsom uitvaartverzekering

Aan een koopsom uitvaartverzekeringen zitten veel voordelen verbonden. De voordelen van een koopsom uitvaartverzekering zijn:

  • Je hoeft geen maandelijkse premies te betalen.
  • Alles is in één keer geregeld. Je bent meteen verzekerd van een volledige uitkering van de verzekering wanneer je komt overlijden.
  • Het maakt het mogelijk om een uitvaartverzekering op latere leeftijd af te sluiten. Bij een ‘normale’ uitvaartverzekering is 70/75 jaar de maximale leeftijd waarop je een uitvaartverzekering kan afsluiten, bij een koopsomverzekering is dit 79 jaar.
  • Je kunt profiteren van interessante kortingen en fiscale voordelen.

Kortingen en fiscale voordelen

Omdat je de totale premie van jouw uitvaartverzekering in één keer voldoet, krijg je van de verzekeringmaatschappij een interessante korting op de premie. Maar dat is niet het enige financiële voordeel waarmee te maken krijgt bij een koopsom uitvaartverzekering. Naast korting op je totale premiesom kun je reken op fiscaal voordeel. In het verleden gold er voor een koopsom uitvaartverzekering een gunstige belastingregeling. Deze is sinds 2008 afgeschaft waardoor je de kosten van je koopsom niet meer mag aftrekken van de belasting.

Wel is het zo dat je over de eerste 6.859,- euro aan waarde van de uitvaartverzekering en/of de waarde van de geblokkeerde bankspaarrekening geen belasting hoeft te betalen. Boven dat bedrag telt de waarde wel mee in belasting box 3.