Beste uitvaartverzekering

Wanneer je op zoek bent naar een uitvaartverzekering, wil je natuurlijk weten welke de beste uitvaartverzekering is. Maar hoe bepaal je wat de beste uitvaartverzekering is? Wat voor een ander ideaal is, hoeft voor jou niet het allerbeste te zijn. Hieronder lees je een aantal tips om voor jou de beste uitvaartverzekering te kunnen vinden.

Hoe vind je de beste uitvaartverzekering?

In Nederland zijn er in totaal 12 verschillende uitvaartverzekeraars. Er zijn diverse vergelijkingswebsites waar de uitvaartverzekeraars op allerlei punten met elkaar vergeleken worden. De hoogte van de premie is natuurlijk een belangrijk punt, maar er zijn nog meer aspecten waarop de uitvaartverzekeraars van elkaar verschillen. Ook vergelijkt de Consumentenbond met enige regelmaat de uitvaartverzekeraars, wat je kan helpen om de beste uitvaartverzekering te vinden.

Waarom zou je een uitvaartverzekering afsluiten?

Een begrafenis kost gemiddeld zo’n €8.000. Mocht je dat geld gewoon op een spaarrekening hebben staan, dan hoef je in principe geen uitvaartverzekering af te sluiten. Toch kan het ook wanneer je het geld voor handen hebt handig zijn om een uitvaartverzekering af te sluiten. Wanneer je komt te overlijden wordt vaak je banktegoed geblokkeerd. Nabestaanden moeten dan eerst de kosten voor de uitvaart voorschieten omdat het tijd kost om jouw rekening te deblokkeren. Een uitvaartverzekering maakt het makkelijk voor je nabestaanden, en helpt ze financieel en met praktische zaken.

Waar moet je op letten als je een uitvaartverzekering afsluit?

Een uitvaartverzekering dekt de kosten die je nabestaanden moeten maken voor een begrafenis of crematie. Er komen een hoop verschillende kosten kijken bij een uitvaart, denk hierbij aan grafkosten, kosten voor een urn of een kist, de catering zoals een koffietafel, kosten voor opbaren en de uitvaartdienst. Niet elke verzekeraar vergoed alle kosten. Voordat je een uitvaartverzekering afsluit is het daarom verstandig om eerst te bedenken welke diensten je belangrijk zou vinden voor jouw uitvaart. Dan kun je beter de uitvaartverzekeraars met elkaar vergelijken om voor jou de beste uitvaartverzekering te vinden.

Verschillende soorten uitvaartverzekeringen

Vervolgens zijn er verschillende soorten uitvaartverzekeringen. Het verschil zit hem in wat er wordt uitgekeerd bij overlijden. De twee belangrijkste vormen van uitvaartverzekeringen zijn de natura uitvaartverzekering en de kapitaal uitvaartverzekering. Bij een natura uitvaartverzekering bepaalt de verzekerde voor welke diensten hij of zij zich wil verzekeren, Bij overlijden worden deze diensten verzorgd door de verzekeraar en een aangesloten uitvaartonderneming.

De andere meest voorkomende vorm is de kapitaal uitvaartverzekering. Bij deze verzekering krijgen de nabestaanden een geldbedrag uitgekeerd wat de verzekerde heeft afgesproken met de verzekeraar. Dat bedrag mogen de nabestaande vrij besteden. Wat voor jou de beste uitvaartverzekering is, hangt af van jouw voorkeur.

Hoe wordt de premie van een uitvaartverzekering berekend?

Wat je moet betalen aan premie is natuurlijk een belangrijke overweging bij het kiezen van de beste uitvaartverzekering voor jou. De premie wordt berekend op basis van het bedrag waarvoor je jezelf wilt verzekeren, of het aantal diensten wat je wilt afnemen.

Ook de looptijd van je premie is bepalend voor de hoogte ervan. Als je jezelf bijvoorbeeld voor €10.000 wilt verzekeren maar je wilt een looptijd van 10 jaar, dan betaal je meer premie dan wanneer je kiest voor een looptijd van 30 jaar. Ook je leeftijd is daarom bepalend voor de hoogte van je premie. Jonge mensen betalen vaak minder omdat het aantal jaren waarover het verzekerde bedrag wordt gespreid groter is.

Vergelijk de voorwaarden van een uitvaartverzekering

De verzekeraars hanteren elk weer andere voorwaarden voor hun uitvaartverzekeringen. Ook deze voorwaarden kunnen bepalend zijn bij het uitkiezen van de beste uitvaartverzekering. Bij sommige verzekeraars kun je bijvoorbeeld kinderen tot 18 of 21 jaar gratis meeverzekeren. Een ander punt is de looptijd van de verzekering. Dat gaat over de periode waarin je premie betaald. In die periode bouw je je kapitaal op, en je premie wordt op basis daarvan berekend.

Ook na de looptijd blijf je gewoon verzekerd. Ook het wel of niet hanteren van indexatie kan belangrijk zijn. Bij indexatie gaat het verzekerde bedrag mee met de inflatie. Dat is vooral handig voor kapitaal uitvaartverzekering. Voor €10.000 kun je nu een mooie uitvaart regelen, maar door inflatie kan dat bedrag over 30 jaar ineens een heel stuk minder waard zijn. Je betaalt wel iets meer premie voor indexering.

Een uitvaartverzekering: een geruststellende gedachte

Wat de beste uitvaartverzekering is, verschilt dus per persoon. De meerderheid van de verzekerden vindt het prettig om alles volledig verzorgd te hebben, en kiezen voor een natura uitvaartverzekering. Maar anderen geven liever de nabestaanden de vrijheid om afscheid te nemen op een manier die zij prettig vinden. En ook de grootte van je portemonnee is bepalend voor wat je uiteindelijk kunt kiezen. Wat je ook kiest, het afsluiten van een uitvaartverzekering is sowieso een geruststellende keuze. Voor jou en voor je nabestaanden.