Wat is een natura sommen uitvaartverzekering?

Wanneer je een uitvaartverzekering afsluit kun je kiezen voor een natura sommen uitvaartverzekering. Bij deze verzekering verzeker je een geldbedrag dat bedoeld is voor je uitvaart. De kosten van je uitvaart kunnen (tot maximaal de verzekerde som) bij de uitvaartverzekeraar gedeclareerd worden.

Jij en je nabestaanden hebben volledige vrijheid bij de invulling van jouw uitvaart, maar het uitgekeerde bedrag moet besteed worden aan diensten die met de uitvaart samenhangen. Een natura sommen uitvaartverzekering is dan ook bedoeld voor mensen die niet vast willen zitten aan de vast dienstenpakketten van verzekeraars, maar die wel de zekerheid willen hebben dat hun nabestaanden het verzekerde geldbedrag voor hun uitvaart gebruiken.

Kenmerken natura sommen uitvaartverzekering

  • Een natura sommen uitvaartverzekering kenmerkt zich door het volgende:
  • Op het moment dat je komt te overlijden ben je verzekerd van een bepaald geldbedrag dat aan jouw uitvaart besteed dient te worden.
  • De nabestaanden zijn verplicht het verzekerde geldbedrag te gebruiken voor de uitvaart en kunnen het dus niet voor andere zaken gebruiken. Alleen de kosten van de uitvaart kunnen bij de verzekeraar gedeclareerd worden.
  • De hoogte van het bij je overlijden uitgekeerde bedrag kan vooraf bepaald worden. Zo kun je zelf kiezen of je een sobere of uitgebreide uitvaart krijgt.
  • Er is volledige vrijheid bij het kiezen van een uitvaartverzorger.
  • Jij en/of je nabestaanden moeten zelf de uitvaart regelen en hebben hier volledige vrijheid bij.
  • Het kan zijn dat het verzekerde bedrag op het moment dat je komt te overlijden niet genoeg (meer) blijkt te zijn om al jouw wensen en die van je nabestaanden, op het gebied van jouw uitvaart, in te kunnen vullen. De nabestaanden zullen dan zelf aan de uitvaart moeten bijbetalen. Zeker bij lang voorafgaand aan het overlijden afgesloten niet-geïndexeerde uitvaartverzekeringen kan deze situatie zich voordoen. Dit doordat de prijzen van uitvaartverzorging, net als die van andere producten, jaarlijks stijgen.