Wat is een geïndexeerde uitvaartverzekering?

Net als de prijs van andere producten worden de prijzen in de uitvaartverzorging ieder jaar ietsje hoger. Dit kan er toe leiden dat de kosten van een uitvaart op het moment van je overlijden een stuk hoger zijn dan het bedrag waarvoor je gekozen hebt bij het afsluiten van jouw uitvaartverzekering. Dat bedrag is namelijk vaak afgestemd op de kosten van een uitvaart op het moment dat je de verzekering afsluit.

De uitkering van de uitvaartverzekering kan dan te weinig zijn om de wensen die je had of je nabestaanden hebben te kunnen dekken. Om te voorkomen dat deze situatie zich zal voordoen kun je kiezen voor een uitvaartverzekering met indexatie. De indexatie zorgt ervoor dat het bedrag waarvoor je verzekerd bent jaarlijks meestijgt met de prijsontwikkeling in de uitvaartverzorging.

De werking van indexatie

Als bij het afsluiten van jouw uitvaartverzekering kiest voor indexatie, wordt je premie ieder jaar verhoogd met een bepaald percentage. Dit percentage wordt door de uitvaartverzekeraar bepaald op basis van de werkelijke prijsstijging in uitvaartverzorging. Op deze manier wordt het bedrag waarvoor je verzekerd bent, ofwel het bedrag waarvan jouw uitvaart betaald kan worden, jaarlijks verhoogd. Zo weet je zeker dat er op het moment dat je komt te overlijden een reëel bedrag voor jouw uitvaart zal worden uitgekeerd.

Het voorkomt dat niet al jouw wensen vervult kunnen worden of dat je nabestaanden een financiële bijdrage moeten leveren aan jouw uitvaart. Niet alle uitvaartverzekeraars hebben echter de mogelijkheid tot indexatie.