Een betaalbare uitvaartverzekering afsluiten

Waarom is het belangrijk om een uitvaartverzekering af te sluiten?

Het afsluiten van een uitvaartverzekering is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat de kosten van uw uitvaart gedekt zijn, zonder dat uw nabestaanden financiële lasten hoeven te dragen. Een uitvaart kan namelijk behoorlijk duur zijn, met kosten voor zaken zoals de kist, de begrafenis of crematie, rouwkaarten, bloemen en een afscheidsdienst. Door een uitvaartverzekering af te sluiten, kunt u ervoor zorgen dat uw nabestaanden zich geen zorgen hoeven te maken over deze kosten en zich kunnen concentreren op het rouwproces.

Tips voor het vinden van een goedkope uitvaartverzekering

 1. Bepaal uw wensen: Voordat u op zoek gaat naar een uitvaartverzekering, is het belangrijk om uw wensen en behoeften duidelijk in kaart te brengen. Denk na over het soort uitvaart dat u wenst en welke kosten hiermee gepaard gaan. Op basis hiervan kunt u beter bepalen welk type uitvaartverzekering het beste bij u past.
 2. Vergelijk verschillende verzekeraars: Het vergelijken van verschillende verzekeraars is essentieel om een betaalbare uitvaartverzekering te vinden. Let hierbij niet alleen op de premie, maar ook op de dekking en de voorwaarden. Online vergelijkingswebsites kunnen u hierbij helpen.
 3. Kies de juiste dekking: Uitvaartverzekeringen bieden verschillende soorten dekking, zoals een natura uitvaartverzekering of een kapitaal uitvaartverzekering. Een naturaverzekering dekt de kosten van de uitvaart zelf, terwijl een kapitaalverzekering een vast geldbedrag uitkeert aan uw nabestaanden. Kies de dekking die het beste past bij uw wensen en budget.
 4. Let op de leeftijdsgrens: Sommige verzekeraars hanteren een leeftijdsgrens voor het afsluiten van een uitvaartverzekering. Controleer of er beperkingen zijn en sluit op tijd een verzekering af om hogere premies te voorkomen.

Het vergelijken van verschillende uitvaartverzekeringen

Bij het vergelijken van verschillende uitvaartverzekeringen zijn er enkele belangrijke aspecten waar u op moet letten:

Premies: Vergelijk de premies van verschillende verzekeraars om te zien welke het meest betaalbaar is voor uw situatie. Let op dat goedkoop niet altijd de beste optie is, dus zorg ervoor dat u ook de dekking en voorwaarden meeneemt in uw overweging.

Dekking: Controleer welke kosten gedekt worden door de uitvaartverzekering. Zijn de kosten voor de begrafenis of crematie volledig gedekt? Worden ook de kosten voor rouwkaarten, bloemen en een afscheidsdienst vergoed? Kies een verzekering die past bij uw persoonlijke wensen en zorg ervoor dat de belangrijkste kostenposten worden gedekt.

Voorwaarden: Lees de voorwaarden van de uitvaartverzekering zorgvuldig door. Let op eventuele uitsluitingen, wachttijden en de hoogte van de uitkering. Sommige verzekeraars bieden bijvoorbeeld een hogere uitkering als u gebruikmaakt van gecontracteerde uitvaartondernemers. Zorg ervoor dat u volledig op de hoogte bent van de voorwaarden voordat u een beslissing neemt.

Reputatie en ervaring van de verzekeraar: Onderzoek de reputatie en ervaring van de verzekeraar. Hoe lang bestaat de verzekeraar al? Wat zijn de ervaringen van andere klanten? Een betrouwbare en ervaren verzekeraar kan u gemoedsrust bieden en ervoor zorgen dat uw uitvaartverzekering in goede handen is.

Let op de voorwaarden

Bij het afsluiten van een goedkope uitvaartverzekering is het van essentieel belang om aandacht te besteden aan de voorwaarden. Let op de volgende punten:

Uitsluitingen: Controleer of er specifieke situaties zijn waarin de verzekeraar geen dekking biedt. Dit kunnen bijvoorbeeld zelfdoding of overlijden door bepaalde ziekten zijn. Zorg ervoor dat u op de hoogte bent van dergelijke uitsluitingen om teleurstellingen in de toekomst te voorkomen.

Wachttijden: Sommige uitvaartverzekeringen hebben wachttijden voordat de volledige dekking van kracht wordt. Dit betekent dat als u binnen een bepaalde periode na het afsluiten van de verzekering overlijdt, er slechts een beperkte uitkering wordt gedaan. Let op deze wachttijden en wees hiervan bewust.

Premieverhogingen: Informeer naar mogelijke premieverhogingen in de toekomst. Sommige verzekeraars kunnen de premies jaarlijks aanpassen. Zorg ervoor dat u begrijpt hoe de premies kunnen veranderen en welke invloed dit kan hebben op uw budget op lange termijn.

De waarde van een uitvaartverzekering: Waarom het een slimme investering is

Een uitvaartverzekering is niet iets waar veel mensen graag over nadenken. Het idee van het betalen van premies voor iets dat pas van pas komt wanneer je er niet meer bent, kan ongemakkelijk zijn. Echter, het hebben van een uitvaartverzekering kan juist een slimme investering zijn. In dit artikel zullen we kijken naar de waarde van een uitvaartverzekering en waarom het de moeite waard is om te overwegen.

Waarom een uitvaartverzekering?

De belangrijkste reden om een uitvaartverzekering te hebben, is dat het de financiële last van een uitvaart wegneemt van je nabestaanden. Een uitvaart kan namelijk duur zijn en zonder verzekering kan het voor je geliefden moeilijk zijn om deze kosten te dekken. Door een uitvaartverzekering af te sluiten, zorg je ervoor dat je nabestaanden zich geen zorgen hoeven te maken over deze kosten en zich kunnen concentreren op het rouwproces.

Soorten uitvaartverzekeringen

Er zijn verschillende soorten uitvaartverzekeringen om uit te kiezen. De meest voorkomende zijn natura- en kapitaalverzekeringen. Bij een naturaverzekering worden de kosten van de uitvaart rechtstreeks gedekt door de verzekeraar. Bij een kapitaalverzekering wordt er een bepaald bedrag uitgekeerd aan de nabestaanden, die vervolgens de kosten van de uitvaart kunnen betalen. Het is belangrijk om de verschillende opties te overwegen en te kiezen wat het beste past bij jouw wensen en financiële situatie.

Premies en dekking

De premie die je betaalt voor een uitvaartverzekering is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder je leeftijd, gezondheid en het type verzekering dat je kiest. Over het algemeen geldt dat hoe jonger en gezonder je bent, hoe lager de premie zal zijn. Het is ook belangrijk om te kijken naar de dekking die de verzekering biedt en of deze past bij jouw wensen. Sommige verzekeringen hebben bijvoorbeeld een maximumbedrag dat wordt uitgekeerd, terwijl andere verzekeringen meer flexibiliteit bieden.

Het belang van een goede planning

Het afsluiten van een uitvaartverzekering is slechts een onderdeel van een goede planning voor je uitvaart. Het is ook belangrijk om je nabestaanden op de hoogte te stellen van je wensen en deze op te nemen in een testament of uitvaartplan. Dit kan ervoor zorgen dat je uitvaart verloopt zoals jij dat wilt en dat je nabestaanden zich geen zorgen hoeven te maken over het maken van moeilijke beslissingen.

Tips voor het organiseren van een persoonlijke en betekenisvolle uitvaart

Het organiseren van een uitvaart kan een moeilijke en overweldigende taak zijn, vooral als je probeert om het persoonlijk en betekenisvol te maken voor de overledene en hun geliefden. In dit artikel zullen we enkele tips delen om je te helpen een uitvaart te organiseren die recht doet aan de persoonlijkheid en het leven van de overledene, en tegelijkertijd troost biedt aan de nabestaanden.

 1. Bespreek de wensen van de overledene: Als de overledene wensen heeft uitgesproken over hun uitvaart, probeer deze dan zo veel mogelijk te respecteren. Als er geen specifieke wensen bekend zijn, overleg dan met de familie en vrienden om te bepalen wat de beste manier is om de overledene te eren.
 2. Maak het persoonlijk: Een uitvaart hoeft niet standaard te zijn. Probeer elementen toe te voegen die het leven en de persoonlijkheid van de overledene weerspiegelen, zoals het spelen van hun favoriete muziek, het laten zien van foto’s van belangrijke momenten uit hun leven of het serveren van hun favoriete eten en drinken.
 3. Betrek de nabestaanden: Het betrekken van de nabestaanden bij het organiseren van de uitvaart kan helpen bij het creëren van een gevoel van samenhorigheid en troost. Overleg met hen over welke elementen van de uitvaart belangrijk zijn en wat zij graag willen bijdragen.
 4. Kies de juiste locatie: De locatie van de uitvaart kan ook bijdragen aan de persoonlijkheid en betekenis ervan. Overweeg om de uitvaart op een locatie te houden die belangrijk was voor de overledene, zoals een favoriete plek of een plek waar ze veel tijd hebben doorgebracht.
 5. Houd rekening met de kosten: Het organiseren van een persoonlijke en betekenisvolle uitvaart kan duur zijn, dus het is belangrijk om rekening te houden met het budget. Overweeg alternatieve opties, zoals het houden van een kleinere uitvaart of het kiezen van een locatie die minder duur is.

Conclusie

Het organiseren van een uitvaart kan een emotionele en uitdagende taak zijn, maar het kan ook een manier zijn om de overledene te eren en troost te bieden aan de nabestaanden. Door de wensen van de overledene te respecteren, persoonlijke elementen toe te voegen en de nabestaanden te betrekken, kun je een uitvaart organiseren die recht doet aan het leven en de persoonlijkheid van de overledene. Houd bij het organiseren van de uitvaart ook rekening met het budget om onnodige stress en financiële lasten te vermijden.

De belangrijkste overwegingen bij het kiezen van een uitvaartverzekering

Het kiezen van een uitvaartverzekering is een belangrijke beslissing die veel mensen uitstellen omdat het geen onderwerp is waar we graag over nadenken. Echter, het hebben van een uitvaartverzekering kan rust geven en ervoor zorgen dat de kosten van uw uitvaart gedekt zijn. In dit artikel zullen we enkele belangrijke overwegingen bespreken die u moet maken bij het kiezen van een uitvaartverzekering.

Type uitvaartverzekering

Er zijn verschillende soorten uitvaartverzekeringen, waaronder kapitaal-, natura-, en combinatieverzekeringen. Via een kapitaalverzekering krijgen uw nabestaanden een bedrag uitgekeerd waarmee de uitvaart bekostigd kan worden. Bij een naturaverzekering wordt de uitvaart vooraf samengesteld en wordt deze verzorgd door de verzekeraar. Bij een combinatieverzekering krijgen uw nabestaanden een bedrag uitgekeerd en wordt er een deel van de uitvaart door de verzekeraar verzorgd.

Premie en dekking

Bij het kiezen van een uitvaartverzekering is het belangrijk om te kijken naar de premie die u maandelijks moet betalen en wat de dekking van de verzekering is. Een hogere premie betekent meestal een hogere dekking, maar het is belangrijk om te kijken naar wat er precies gedekt wordt.

Sommige verzekeringen dekken bijvoorbeeld alleen de kosten van de begrafenis of crematie, terwijl andere verzekeringen ook de kosten van een rouwadvertentie en catering dekken.

Voorwaarden en beperkingen

Het is belangrijk om de voorwaarden en beperkingen van de verzekering te bekijken voordat u een uitvaartverzekering afsluit. Zo zijn er bijvoorbeeld verzekeraars die een maximumleeftijd hanteren voor het afsluiten van een verzekering of die bepaalde medische aandoeningen uitsluiten van de dekking. Het is belangrijk om deze voorwaarden te bekijken zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

Uitvaartwensen

Bij het kiezen van een uitvaartverzekering is het belangrijk om uw eigen uitvaartwensen in kaart te brengen. Wilt u bijvoorbeeld begraven of gecremeerd worden? En wilt u een uitgebreide uitvaart of juist een sobere ceremonie? Door uw uitvaartwensen in kaart te brengen, kunt u beter bepalen welke uitvaartverzekering het beste bij u past.

Uitvaartverzekering voor baby

Bij de geboorte van een baby denken ouders waarschijnlijk niet direct aan het afsluiten van een uitvaartverzekering voor hun kindje. Toch is het belangrijk om hierbij stil te staan, omdat het kan helpen om financiële zorgen te verminderen in geval van onverwacht overlijden van de baby.

Kosten van een uitvaart voor een baby

Het regelen van een uitvaart voor een baby is een zeer emotionele en moeilijke tijd voor ouders. Naast de emotionele last, brengt een uitvaart ook financiële lasten met zich mee. De kosten van een begrafenis of crematie kunnen snel oplopen en kunnen voor veel ouders onverwacht zijn.

Financiële lasten verminderen

Het afsluiten van een uitvaartverzekering voor een baby kan helpen om de financiële lasten te verminderen in geval van het overlijden van het kindje. Het kan ouders helpen om de kosten van de uitvaart te dekken en zo onverwachte financiële lasten te voorkomen.

Gemoedsrust voor ouders

Naast het verminderen van financiële zorgen, kan het afsluiten van een uitvaartverzekering voor een baby ook zorgen voor gemoedsrust voor de ouders. Ze weten dan dat, mocht er iets gebeuren met hun kindje, ze niet met onverwachte financiële lasten te maken krijgen en zich kunnen richten op het rouwproces.

Speciale uitvaartverzekeringen voor kinderen

Het is begrijpelijk dat ouders zich zorgen maken over de financiële lasten van een uitvaart als hun kind onverhoopt komt te overlijden. Daarom zijn er inderdaad speciale uitvaartverzekeringen voor kinderen beschikbaar. Deze verzekeringen zijn bedoeld om de kosten van de uitvaart van het kind te dekken en zijn meestal relatief goedkoop. De premies zijn vaak lager dan die voor volwassenen en er is vaak geen medische keuring nodig.

Er zijn twee soorten uitvaartverzekeringen voor kinderen: de kapitaalverzekering en de naturaverzekering. Bij een kapitaalverzekering krijgen de ouders bij het overlijden van het kind een vooraf bepaald bedrag uitgekeerd. Met dit bedrag kunnen ze de uitvaartkosten betalen.

Bij een naturaverzekering worden de kosten van de uitvaart rechtstreeks vergoed door de verzekeraar. De ouders hoeven dan niet zelf voor de kosten op te draaien. Het is wel belangrijk om te bedenken dat het afsluiten van een uitvaartverzekering voor kinderen een persoonlijke keuze is en dat het niet verplicht is. Het is verstandig om de verschillende opties te vergelijken en te overwegen of het de moeite waard is om een dergelijke verzekering af te sluiten.

Wat gebeurt er als je geen uitvaartverzekering hebt?

Een uitvaartverzekering is bedoeld om de kosten van een begrafenis of crematie te dekken. Toch hebben niet alle Nederlanders een uitvaartverzekering afgesloten. Maar wat gebeurt er eigenlijk als je geen uitvaartverzekering hebt?

Financiële last voor nabestaanden

Als je geen uitvaartverzekering hebt, dan moeten je nabestaanden zelf de kosten van jouw begrafenis of crematie betalen. Dit kan voor hen een financiële last zijn, vooral als de kosten onverwacht hoog uitvallen. De kosten van een uitvaart kunnen variëren van enkele duizenden euro’s tot meer dan tienduizend euro. Het is dan ook belangrijk om je bewust te zijn van deze kosten en er rekening mee te houden.

Mogelijk beperkte keuzevrijheid

Als nabestaanden zelf de kosten moeten betalen, kan het zijn dat zij beperkt zijn in hun keuzevrijheid. Zij moeten namelijk op zoek naar een uitvaartondernemer die binnen hun budget past. Dit kan betekenen dat zij genoegen moeten nemen met minder opties of minder uitgebreide dienstverlening.

Regelen van de uitvaart

Als nabestaanden zelf de kosten van de uitvaart moeten betalen, dan moeten zij ook de uitvaart regelen. Dit kan voor hen een emotionele en ingrijpende gebeurtenis zijn, vooral als zij geen ervaring hebben met het regelen van een uitvaart. Het is dan ook belangrijk dat nabestaanden tijdig informatie inwinnen over de mogelijkheden en kosten van een uitvaart, zodat zij goed voorbereid zijn als het moment daar is.

Conclusie

Als je geen uitvaartverzekering hebt, dan kan dit voor je nabestaanden een financiële last zijn. Zij moeten zelf de kosten van jouw begrafenis of crematie betalen, wat kan leiden tot beperkte keuzevrijheid en extra emotionele belasting. Het is dan ook verstandig om je bewust te zijn van deze kosten en er rekening mee te houden. Het afsluiten van een uitvaartverzekering kan helpen om deze kosten te dekken en je nabestaanden te ontlasten.

Wat is een uitvaartverzekering en waarom is het belangrijk?

Een uitvaartverzekering is een verzekering die de kosten van een begrafenis of crematie dekt na het overlijden van de verzekerde. Het is belangrijk om een uitvaartverzekering af te sluiten omdat een uitvaart behoorlijk prijzig kan zijn en nabestaanden in een moeilijke periode niet ook nog eens geconfronteerd willen worden met hoge kosten.

Verschillende soorten uitvaartverzekeringen

Er zijn verschillende soorten uitvaartverzekeringen waaruit je kunt kiezen:

 1. Kapitaalverzekering: Bij deze verzekering krijgen de nabestaanden een geldbedrag uitgekeerd waarmee ze de uitvaartkosten kunnen betalen.
 2. Natura uitvaartverzekering: Bij deze verzekering worden er diensten en producten uitgekeerd in plaats van geld. Denk hierbij aan een kist, rouwkaarten, bloemen, etc.
 3. Combinatieverzekering: Bij deze verzekering wordt een combinatie van een kapitaal- en naturaverzekering afgesloten.

Belangrijke aandachtspunten bij het afsluiten van een uitvaartverzekering

Bij het afsluiten van een uitvaartverzekering zijn er een aantal zaken waar je op moet letten:

 1. Hoogte van de premie: Let goed op de hoogte van de premie. Een hogere premie betekent niet altijd betere dekking.
 2. Verzekerd bedrag: Let op het verzekerd bedrag. Dit bedrag moet voldoende zijn om de kosten van een uitvaart te dekken.
 3. Voorwaarden: Lees de voorwaarden van de verzekering goed door om te weten wat er precies gedekt wordt.
 4. Dekking in het buitenland: Als je regelmatig in het buitenland verblijft, let dan op of de verzekering ook dekking biedt in het buitenland.
 5. Uitsluitingen: Let op de uitsluitingen van de verzekering. Sommige verzekeringen sluiten bepaalde oorzaken van overlijden uit.

Goedkope uitvaartverzekering

Hier zijn enkele algemene tips voor het vinden van een goedkope uitvaartverzekering:

 1. Vergelijk verschillende aanbieders: Vergelijk de premies en voorwaarden van verschillende uitvaartverzekeraars om een goed beeld te krijgen van de markt. Er zijn veel vergelijkingswebsites die u kunnen helpen om de verschillende verzekeraars te vergelijken.
 2. Kies voor een natura verzekering: Een natura verzekering dekt alleen de kosten van de uitvaart zelf en niet de kosten van een eventuele begrafenis of crematie. Hierdoor kan de premie lager zijn dan bij een kapitaalverzekering.
 3. Kies voor een lager verzekerd bedrag: Kies voor een verzekerd bedrag dat past bij uw wensen en budget. Hoe hoger het bedrag, hoe hoger de premie.
 4. Sluit de verzekering op jonge leeftijd af: Hoe jonger u bent wanneer u de verzekering afsluit, hoe lager de premie meestal zal zijn.
 5. Let op de looptijd van de verzekering: Hoe langer de looptijd van de verzekering, hoe lager de premie. Maar let wel op dat u niet te lang vastzit aan de verzekering.

Conclusie

Een uitvaartverzekering kan veel zorgen wegnemen bij nabestaanden in een moeilijke periode. Er zijn verschillende soorten uitvaartverzekeringen waaruit je kunt kiezen en bij het afsluiten ervan zijn er een aantal belangrijke aandachtspunten om op te letten. Laat je daarom goed informeren en maak een weloverwogen keuze.

Waar op letten bij het afsluiten van een uitvaartverzekering?

Het afsluiten van een uitvaartverzekering is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat uw nabestaanden niet onverwachts geconfronteerd worden met de kosten van uw begrafenis of crematie. Bij het afsluiten van een uitvaartverzekering zijn er een aantal zaken waar u op moet letten:

 1. Type verzekering: Er zijn twee soorten uitvaartverzekeringen: natura- en kapitaalverzekeringen. Een naturaverzekering dekt de kosten van de uitvaart in natura, bijvoorbeeld door het leveren van de kist en het regelen van het vervoer. Een kapitaalverzekering keert een vast bedrag uit aan de nabestaanden, die daarmee de uitvaartkosten kunnen betalen.
 2. Dekking: Controleer goed welke kosten er wel en niet gedekt zijn door de verzekering. Sommige verzekeringen dekken bijvoorbeeld alleen de basisuitvaartkosten, terwijl andere verzekeringen ook de kosten van bijvoorbeeld een rouwadvertentie of een grafsteen dekken.
 3. Premie: Vergelijk de premies van verschillende verzekeraars om te zien welke verzekering het beste bij uw budget past. Houd er rekening mee dat een goedkopere premie vaak betekent dat er minder dekking is of dat de dekking minder uitgebreid is.
 4. Verzekerde bedrag: Bepaal hoeveel geld er nodig is om uw uitvaart te bekostigen. U kunt dit doen door een schatting te maken van de kosten van een gemiddelde uitvaart, maar u kunt ook een offerte opvragen bij een uitvaartondernemer.
 5. Voorwaarden: Lees de voorwaarden van de verzekering zorgvuldig door voordat u de verzekering afsluit. Controleer bijvoorbeeld hoe lang u premie moet betalen en welke verplichtingen er gelden als u de verzekering wilt opzeggen.
 6. Persoonlijke wensen: Bespreek uw persoonlijke wensen voor uw uitvaart met uw naasten en zorg ervoor dat de verzekering hierop is afgestemd. Zo voorkomt u dat uw nabestaanden onverwachts voor extra kosten komen te staan.

Door op deze zaken te letten bij het afsluiten van een uitvaartverzekering, kunt u ervoor zorgen dat u en uw nabestaanden goed voorbereid zijn op een eventuele uitvaart.

Waar moet je opletten bij het vergelijken van uitvaartverzekeringen?

Tegenwoordig maken veel mensen die op zoek zijn naar een uitvaartverzekering gebruik van vergelijkingssites op het internet. Op zich is dit een prima manier om snel inzicht te verkrijgen in het uitgebreide aanbod van uitvaartverzekeringen en verzekering aanbieders. Bij zulke vergelijkingssites krijg je echter wel snel het gevoel dat de aanbieder en het product dat als nummer één uit de vergelijking komt, de beste keuze voor je is terwijl dat niet altijd het geval is. Om te weten welke waarde je kunt hechten aan de uitkomsten van de vergelijking en of de nummer één uitkomst van deze vergelijking daadwerkelijk de beste deal voor jou is, moet je meer weten over de vergelijkingssite.

Informatie over de vergelijkingswebsite

Om te weten welke waarde je kunt hechten aan de uitkomsten van de vergelijking van een website, moet je weten in hoeverre de vergelijking betrouwbaar, objectief en alomvattend is. Het is daarom belangrijk om antwoord te vinden op de volgende vier vragen:

 1. Welke diensten biedt de website?
 2. Waaraan verdient de website geld?
 3. Hoe komt de vergelijking tot stand?
 4. Hoe volledig is de vergelijking?

Deze informatie hoort zich op de website op een logische plek te bevinden en snel zichtbaar te zijn. Het moet voor jou duidelijk zijn of de vergelijking die de website doet beperkt is tot een specifieke groep uitvaartverzekering aanbieders of uitvaartverzekeringen. Ook hoor je te weten of je de verzekering direct via de website kan afsluiten en op welke manier de vergelijkingssite geld verdient aan de vergelijking. Is de website onafhankelijk en worden er onafhankelijk vergelijkingen gemaakt of wordt de website gesponserd door bepaalde partijen? Is de vergelijking alleen op basis van de prijs gemaakt of zijn ook de voorwaarden van de uitvaartverzekeringen betrokken in de vergelijkingen? Naar aanleiding van deze informatie kun je vaststellen in hoeverre de vergelijking van uitvaartverzekeringen die de website maakt betrouwbaar, objectief en alomvattend is.

Vergelijkingswebsites vergelijken

Het is belangrijk om kritisch te kijken naar de aanbieder van een vergelijkingssite en naar de resultaten van een online vergelijking. Niet alleen is het verstandig om informatie over de verzekeringsvergelijker in te winnen (zie hierboven), ook kan nuttig zijn om via verschillende vergelijkingswebsites een vergelijking te maken om tot een goede keuze te komen. Je maakt dan op verschillende websites een vergelijking van uitvaartverzekeringen en bekijkt of er steeds dezelfde ‘nummer één verzekering’ uit naar voren komt. Doe dit zeker als je twijfelt aan de waarde van de vergelijking die door een website gemaakt wordt, doordat bijvoorbeeld onduidelijk is of de website onafhankelijk is en hoeveel aanbieders of verzekeringen met elkaar worden vergeleken.

Aandachtspunten vergelijking verzekeringen

Niet alleen moet je kritisch kijken naar de vergelijkingswebsite(s). Ook is het belangrijk dat je bij de vergelijking van verschillende uitvaartverzekeringen op een aantal aspecten van de verzekeringen let. Bij welke verzekeringsmaatschappij en welke precieze uitvaartverzekering je afsluit, hangt af van veel verschillende zaken. Let bij het vergelijken van de uitvaartverzekeringen daarom vooral op de volgende aspecten:

 • De premie die voor de verzekering betaald moet worden.
 • Het eindkapitaal dat je mogelijk gaat ontvangen wanneer je komt te overlijden.
 • De voorwaarden van de verzekeraar.
 • De mogelijkheden om de verzekering aan te passen.
 • De mogelijkheden en kosten om de verzekering te laten stoppen.
Tips afsluiten uitvaartverzekering: Wat moet je weten

Het afsluiten van een uitvaartverzekering is redelijk eenvoudig en kan snel gedaan worden. Al helemaal wanneer je besluit om dit online te doen. Je doorloopt bij het afsluiten van een uitvaartverzekering, zowel online als wanneer je dit telefonisch of via een tussenpersoon doet, een aantal stappen. Welke stappen dit zijn, staan hieronder beschreven. Voordat je een uitvaartverzekering afsluit, zijn er echter een aantal dingen belangrijk om te weten. Ze kunnen namelijk de keuze of je een uitvaartverzekering afsluit en hoe je dit doet, beïnvloeden. Om welke informatie het gaat, lees je hier ook.

Stappenplan uitvaartverzekering afsluiten

Bij het afsluiten van een uitvaartverzekering doorloop je een aantal stappen. Dit doe je zelfstandig wanneer je de verzekering online afsluit, maar kun je ook doen onder begeleiding van een tussenpersoon of klantenservice. De volgende stappen worden genomen nadat je besloten hebt om een bepaalde uitvaartverzekering af te sluiten:

Stap 1. Vragen beantwoorden
Een verzekeraar wil altijd veel van je weten. Daarvoor stelt de verzekeraar vaak veel verschillende vragen. Beantwoord alle vragen zorgvuldig en eerlijk. Als je verkeerde antwoorden geeft, kan het zijn dat je niet of niet goed verzekerd bent. Een verzekeraar kijkt of de verzekering die jij wilt, past bij de risico’s die je wilt verzekeren. Ook beoordeelt een verzekeraar of ze bereid zijn om jouw risico’s te verzekeren.

Stap 2. Offerte lezen
De verzekeraar verwerkt jouw antwoorden in een offerte. In een offerte staat welke premie je moet betalen voor de verzekering en waartegen je verzekerd bent. In de offerte wordt ook verwezen naar de voorwaarden van de verzekering. Wil je de voorwaarden al hebben voordat je een offerte aanvraagt? Vraag hier dan om bij de verzekeraar. Het is zeer belangrijk om de offerte en de voorwaarden van de verzekering goed door te nemen zodat je precies op de hoogte bent van de overeenkomst die je aangaat met de verzekeringsmaatschappij.

Stap 3. Verzekering afsluiten
Heb je de voorwaarden en de offerte goed gelezen en ga je akkoord met de voorwaarden? Vul dan het aanvraagformulier in. Als je dit formulier ondertekent en terugstuurt, heb je de verzekering definitief afgesloten. De verzekeraar laat weten dat hij het aanvraagformulier heeft ontvangen. Je krijgt daarvoor een polis toegestuurd. In de polis staat alle informatie over jouw verzekering. Meestal krijg je deze polis binnen vier weken nadat je het aanvraagformulier hebt opgestuurd. Het polisblad is het bewijs van je verzekering.

Wat moet je weten?

Voordat je een uitvaartverzekering gaat afsluiten, zijn er een aantal dingen die belangrijk zijn om te weten:

 • Allereerst is het belangrijk om te weten dat het inwinnen van advies bij het afsluiten van een verzekering in de meeste gevallen geld kost. Het maakt niet uit of je dit advies bij een verzekeringsadviseur inwint of bij een hulppersoon van een verzekeringsmaatschappij. Wel is het bedrag dat je voor het advies van een adviseur moet betalen vaak hoger dan dat voor het advies van de verzekeringsmaatschappij zelf.
 • Het is vanzelfsprekend dat het belangrijk is om heel nauwkeurig de door de verzekeringsmaatschappij opgemaakte offerte door te lezen. Goed om te weten is dat je hierbij de Financiële Bijsluiter kan gebruiken. De Financiële Bijsluiter bevat informatie over de risico’s, het rendement en de kosten van de verzekering. Voor een complex financieel product is de aanbieder verplicht om een Financiële Bijsluiter te bieden.
 • Heb je net een uitvaartverzekering afgesloten en wil je ervan af? Dan kun je meestal binnen veertien dagen nadat de polis is afgegeven de verzekering nog annuleren. De verzekering moet je wel altijd schriftelijk opzeggen. Wil je je uitvaartverzekering pas na een langere periode opzeggen, dan is dat vaak wel mogelijk. Je moet er dan rekening mee dat er een opzegtermijn van één of twee maanden geldt.