Wat is een kapitaal uitvaartverzekering?

goedkope uitvaartverzekeringBij het afsluiten van een uitvaartverzekering kun je kiezen voor een kapitaal uitvaartverzekering (ook wel een geldverzekering genoemd). Bij deze vorm keert de verzekeraar na je overlijden een bepaald geldbedrag uit aan je nabestaanden waarmee jouw uitvaart bekostigd kan worden. Het uitgekeerde geldbedrag hoeft echter niet verplicht aan de uitvaart besteed te worden. Nabestaanden zijn vrij in hun keuze of zij met het geldbedrag de uitvaart regelen of dat ze het ergens anders aan besteden.

Bij een kapitaal uitvaartverzekering is er daarom sprake van grote keuzevrijheid. Zowel voor de verzekerde persoon die zelf de hoogte van het verzekerde bedrag en de inrichting van zijn of haar uitvaart kan bepalen, als voor de nabestaanden die vrij zijn in de besteding van het uitgekeerde geldbedrag en de invulling van de uitvaart van de overleden persoon.

Kenmerken kapitaal uitvaartverzekering

Een kapitaal uitvaartverzekering kenmerkt zich door het volgende:

 • Op het moment dat de verzekerde persoon komt te overlijden wordt er aan de nabestaanden een geldbedrag uitgekeerd.
 • De hoogte van het bij je overlijden door de uitvaartverzekeraar uitgekeerde geldbedrag kan vooraf vastgesteld worden. Zo kun je er zelf voor kiezen of je een sobere of uitgebreide uitvaart krijgt.
 • De nabestaanden hebben volledige vrijheid bij de besteding van het door de uitvaartverzekering uitgekeerde geldbedrag. Het geld hoeft niet verplicht aan de uitvaart besteed te worden.
 • Er is volledige vrijheid bij het kiezen van een uitvaartverzorger.
 • Jij en/of je nabestaanden moeten zelf de uitvaart regelen en hebben hier volledige vrijheid bij.
 • Het kan zijn dat het verzekerde bedrag op het moment dat je komt te overlijden niet genoeg (meer) blijkt te zijn om al jouw wensen en die van je nabestaanden op het gebied van jouw uitvaart te kunnen invullen. Je nabestaanden zullen dan zelf aan de uitvaart moeten bijbetalen. Zeker bij lang voorafgaand aan het overlijden afgesloten niet-geïndexeerde uitvaartverzekeringen kan deze situatie zich voordoen. Dit doordat de prijzen in de uitvaartverzorging, net als die van andere producten, jaarlijks stijgen.

Voordelen kapitaalverzekering

Een kapitaalverzekering is een type uitvaartverzekering waarbij je een vast geldbedrag uitgekeerd krijgt bij overlijden. In dit artikel bespreken we enkele voordelen van het afsluiten van een kapitaalverzekering.

 1. Flexibiliteit: Een groot voordeel van een kapitaalverzekering is de flexibiliteit. Je kunt zelf bepalen hoeveel geld je wilt verzekeren en waarvoor je dit wilt gebruiken. Hierdoor heb je meer controle over de kosten van de uitvaart en kun je de verzekering afstemmen op jouw persoonlijke situatie en wensen.
 2. Geen restricties: Bij een kapitaalverzekering zijn er geen restricties voor de uitvaart. Je kunt het geldbedrag gebruiken voor alles wat je wilt, zoals het huren van een locatie, het kopen van een kist of het inhuren van een bepaalde uitvaartondernemer. Hierdoor kun je een uitvaart regelen die past bij jouw persoonlijke voorkeuren.
 3. Nabestaanden bepalen de besteding: Bij een kapitaalverzekering bepalen de nabestaanden hoe het geldbedrag wordt besteed. Hierdoor hoeven zij niet te overleggen met de verzekeraar en hebben ze meer vrijheid bij het regelen van de uitvaart. Dit kan de druk en stress bij de nabestaanden verminderen.
 4. Geen medische keuring: Bij het afsluiten van een kapitaalverzekering hoef je geen medische keuring te ondergaan. Dit kan een groot voordeel zijn als je gezondheidsproblemen hebt of als je niet wilt dat je gezondheidsgegevens worden gedeeld met de verzekeraar.
 5. Erfbelasting: Als je een kapitaalverzekering afsluit, valt dit bedrag niet in de nalatenschap. Hierdoor wordt er geen erfbelasting geheven over het bedrag en krijgen de nabestaanden het volledige bedrag uitgekeerd.

Nadelen kapitaalverzekering

Hoewel er veel voordelen zijn verbonden aan een kapitaalverzekering, zijn er ook enkele nadelen waar je rekening mee moet houden bij het afsluiten van deze verzekering. Hieronder bespreken we enkele van deze nadelen.

 1. Mogelijk onvoldoende dekking: Bij een kapitaalverzekering bepaal je zelf het verzekerde bedrag. Als je echter een te laag bedrag verzekert, kan het zijn dat de uitkering bij overlijden onvoldoende is om de kosten van de uitvaart te dekken. Het is daarom belangrijk om goed te berekenen welk bedrag je nodig hebt om de gewenste uitvaart te kunnen betalen.
 2. Premie kan hoger uitvallen: Een kapitaalverzekering kan duurder zijn dan andere uitvaartverzekeringen, zoals een naturaverzekering. Dit komt doordat je bij een kapitaalverzekering zelf bepaalt welk bedrag je wilt verzekeren en omdat de verzekeraar meer risico loopt. Hierdoor kan de premie hoger uitvallen.
 3. Geen garantie op voldoende uitkering: Een kapitaalverzekering biedt geen garantie dat het verzekerde bedrag voldoende zal zijn om de kosten van de uitvaart te dekken. Als de kosten van een uitvaart sterk stijgen en het verzekerde bedrag niet is aangepast, kan het zijn dat de uitkering bij overlijden niet voldoende is.
 4. Geen zekerheid over besteding: Bij een kapitaalverzekering bepalen de nabestaanden zelf hoe het geldbedrag wordt besteed. Dit kan leiden tot onzekerheid over de besteding van het geldbedrag. Als je zeker wilt zijn dat het geldbedrag wordt gebruikt voor de uitvaart, kun je overwegen om een naturaverzekering af te sluiten.
 5. Verplichte gezondheidsverklaring: Bij het afsluiten van een kapitaalverzekering moet je vaak een gezondheidsverklaring invullen. Als blijkt dat je gezondheidsproblemen hebt, kan dit leiden tot een hogere premie of zelfs een afwijzing van de verzekering.