Waar moet je opletten bij het vergelijken van uitvaartverzekeringen?

Tegenwoordig maken veel mensen die op zoek zijn naar een uitvaartverzekering gebruik van vergelijkingssites op het internet. Op zich is dit een prima manier om snel inzicht te verkrijgen in het uitgebreide aanbod van uitvaartverzekeringen en verzekering aanbieders. Bij zulke vergelijkingssites krijg je echter wel snel het gevoel dat de aanbieder en het product dat als nummer één uit de vergelijking komt, de beste keuze voor je is terwijl dat niet altijd het geval is. Om te weten welke waarde je kunt hechten aan de uitkomsten van de vergelijking en of de nummer één uitkomst van deze vergelijking daadwerkelijk de beste deal voor jou is, moet je meer weten over de vergelijkingssite.

Informatie over de vergelijkingswebsite

Om te weten welke waarde je kunt hechten aan de uitkomsten van de vergelijking van een website, moet je weten in hoeverre de vergelijking betrouwbaar, objectief en alomvattend is. Het is daarom belangrijk om antwoord te vinden op de volgende vier vragen:

  1. Welke diensten biedt de website?
  2. Waaraan verdient de website geld?
  3. Hoe komt de vergelijking tot stand?
  4. Hoe volledig is de vergelijking?

Deze informatie hoort zich op de website op een logische plek te bevinden en snel zichtbaar te zijn. Het moet voor jou duidelijk zijn of de vergelijking die de website doet beperkt is tot een specifieke groep uitvaartverzekering aanbieders of uitvaartverzekeringen. Ook hoor je te weten of je de verzekering direct via de website kan afsluiten en op welke manier de vergelijkingssite geld verdient aan de vergelijking. Is de website onafhankelijk en worden er onafhankelijk vergelijkingen gemaakt of wordt de website gesponserd door bepaalde partijen? Is de vergelijking alleen op basis van de prijs gemaakt of zijn ook de voorwaarden van de uitvaartverzekeringen betrokken in de vergelijkingen? Naar aanleiding van deze informatie kun je vaststellen in hoeverre de vergelijking van uitvaartverzekeringen die de website maakt betrouwbaar, objectief en alomvattend is.

Vergelijkingswebsites vergelijken

Het is belangrijk om kritisch te kijken naar de aanbieder van een vergelijkingssite en naar de resultaten van een online vergelijking. Niet alleen is het verstandig om informatie over de verzekeringsvergelijker in te winnen (zie hierboven), ook kan nuttig zijn om via verschillende vergelijkingswebsites een vergelijking te maken om tot een goede keuze te komen. Je maakt dan op verschillende websites een vergelijking van uitvaartverzekeringen en bekijkt of er steeds dezelfde ‘nummer één verzekering’ uit naar voren komt. Doe dit zeker als je twijfelt aan de waarde van de vergelijking die door een website gemaakt wordt, doordat bijvoorbeeld onduidelijk is of de website onafhankelijk is en hoeveel aanbieders of verzekeringen met elkaar worden vergeleken.

Aandachtspunten vergelijking verzekeringen

Niet alleen moet je kritisch kijken naar de vergelijkingswebsite(s). Ook is het belangrijk dat je bij de vergelijking van verschillende uitvaartverzekeringen op een aantal aspecten van de verzekeringen let. Bij welke verzekeringsmaatschappij en welke precieze uitvaartverzekering je afsluit, hangt af van veel verschillende zaken. Let bij het vergelijken van de uitvaartverzekeringen daarom vooral op de volgende aspecten:

  • De premie die voor de verzekering betaald moet worden.
  • Het eindkapitaal dat je mogelijk gaat ontvangen wanneer je komt te overlijden.
  • De voorwaarden van de verzekeraar.
  • De mogelijkheden om de verzekering aan te passen.
  • De mogelijkheden en kosten om de verzekering te laten stoppen.