Een waardig afscheid: cremeren of begraven

Één van de eerste keuzes die gemaakt worden als een dierbare overlijdt is of er begraven of gecremeerd wordt. Veel mensen hebben al ver voor hun overlijden die keuze gemaakt. Mocht je niet weten wat de wens was van u nabestaande. Kies dan waar je je het fijnste bij voelt.

Steeds meer mensen kiezen voor een crematie: ongeveer 60% kiest voor crematie en de overige 40% voor een begrafenis. Beide zijn totaal verschillend en er zijn voor beide voor- en nadelen te bedenken. Enkele verschillen van cremeren of begraven op een rij.

Begraven

De nabestaanden kunnen altijd het graf opzoeken om te herdenken en onderhouden. Sommige mensen rouwen juist door het graf te onderhouden en dagelijks even langs te komen, anderen hebben er liever geen omkijken na. Als je er liever geen onderhoud aanhebt, is het slim om na te denken of begraven wel handig is. Vaak is het wel duurder om te begraven, afhankelijk van de gemeente en het soort monument dat je kiest. De kosten voor een graf betaald je vaak voor een periode van een tiental jaar, je moet je afvragen of je er op zit te wachten om na heel wat jaren nog eens een rekening wilt ontvangen. Dit zijn allemaal dingen waarover je moet nadenken of je wilt begraven of cremeren. In veel gevallen zijn de nabestaanden zich er ook niet meer bewust van.

Op een natuurbegraafplaats

Overledenen die graag op een natuurbegraafplaats begraven willen worden, hebben dit vaak ver van te voren al aangegeven omdat er bij sommige begraafplaatsen een ‘wachtrij’ staat. Het voordeel van natuurbegraven is dat er geen onderhoud is omdat het lichaam letterlijk in de natuur begraven wordt. De rechten van het graf worden éénmalig betaald en je hebt eeuwig recht. Je zit dus niet met rekeningen die nog betaald moeten worden.

Crematie

Een crematie is over het algemeen een schonere manier van afscheid nemen. Het lichaam wordt verbrand en nabestaanden mogen zelf kiezen of ze de as dichtbij zich willen houden of niet. Sommige mensen hebben liever niet een dierbare dichtbij hun in huis staan, maar willen wel graag ergens een gedenkplaats hebben. Voor hen is het geschikt om de urn te begraven op een begraafplaats. In sommige culturen is het gebruikelijk om de as uit te strooien op een plek waar de overledene graag kwam. Over het algemeen kun je met het as van een persoon eindelijk variëren over hoe je het bij je wilt dragen, wat maakt dat steeds meer mensen ervoor kiezen om te cremeren.