Verschillende soorten grafmonumenten

Iedereen verdient een waardig afscheid en een plek waar mensen hun dierbaren kunnen herdenken. Vaak kiezen zij voor een grafmonument op een begraafplaats. Anderen kiezen weer voor crematie met een urn thuis of ook op de begraafplaats. In de monumenten worden vaak de naam, geboorte- en overlijdensdatum van de overledene gegraveerd. Sommige families kiezen ervoor om nog een tekst erbij te graveren. Wanneer u een monument uit gaat kiezen is het belangrijk om de verschillende soorten te kennen. Vandaag bespreken we de verschillende soorten grafmonumenten.

Enkele grafmonumenten

Een enkele grafsteen is een op maat ontworpen steen om een dierbare te herdenken. Een enkel grafmonument kan met inscriptie op een staande en liggende manier worden geplaatst. De inscriptie wordt in het liggende geval geplaatst op de dekplaat.

Daarnaast bestaan nog graven met een monument er op, ook wel het ‘hoge’ model genoemd. Hierbij komt er een monument op het dekplaat waarin inscripties zijn geplaatst. Sommige families vinden dit mooier omdat het grafmonument dan echt boven het maaiveld uitkomt.

Familie- of dubbele graven

Als twee echtgenoten samen willen worden begraven dan is er sprake van een dubbel graf. Vaak zijn dit twee enkele grafmonumenten aan elkaar. Van een familiegraf wordt gesproken er meer dan twee personen kunnen worden begraven. Ze zijn dan ook altijd een stuk groter dan de dubbele graven en de grootte van een familiegraf is erg afhankelijk per familie. Op de staan van het monument van een familiegraf is er ook vaak voldoende ruimte voor het toevoegen van inscripties. Bij deze graven wordt vaak gekozen voor een klassiek concept zodat het tijdloos oogt.

Overige monumenten

Tegenwoordig is het steeds populairder om een natuurlijke steen als graf te gebruiken. Ruwe vormen zoals zwerfkeien of natuurstenen worden gegraveerd. Daarnaast wordt steeds vaker de combinatie van glas, steen en beeld gebruikt. Je kunt eindeloos combineren en variëren met verschillende materialen om uw dierbare op een mooie manier te herdenken.